Странице

понедељак, 9. април 2012.

O OTROVNOSTI GLJIVA 4

Entoloma lividum - Olovasta rudoliska
Omphalotus olearius - Oljkova gljiva, Zavodnica

:) Gastrointestinalni sindrom
Ovaj tip trovanja izaziva veliki broj različitih vrsta gljiva koje se mogu pokupiti neopreznim branjem jestivih vrsta. Srećna je okolnost što je samo mali broj vrsta zaista opasan, a tu pre svega mislim na rudolisku olovastu (Entoloma lividum) i zavodnicu (Omphalotus olearius), te da i te opasne vrste svojim delovanjem izazivaju jake prolive tako da se organizam sam vrlo brzo očisti od neresorbovanih otrova.
Simptomi ovog sindroma ogledaju se u tipičnom i akutnom gastoenteritisu, praćenom jekim bolovima u stomaku i prolivom.
Valja napomenuti da jednu vrstu, koja izaziva ove tegobe, koriste pojedini narodi kao sredstvo za čišćenje, vrlo jako i efikasno, a neškodljivo. Reč je o vrsti koja je i u našem narodu vrlo poznata, najčešće pod imenom bljuvara (Rusula emetica).
Rusula emetica - Bljuvara


:) Alergoidni (koprinski) sindrom
Coprinus comatus - Gnojistarka
Coprinus atrementarius - Jajasta gnojistarka
U rodu gnojištarki (Coprinus) postoji veliki broj vrsta koje su uglavnom male i neugledne. Izuzetak predstavljaju velika gnojištarka (C. Comatus), te donekle jajasta gnojištarka (C. atrementarius) sa svojim varijetetima, od kojih je samo ova prva zaista gastronomski interesantna.Ovaj sindrom se ogleda u svrabu kože, žarenju lica i vrata, znojenju, jakom lupanju srca, ubrzanom disanju uz vrtoglavicu i povraćanje. Svi ovi znaci nestaju sami od sebe i bez posledica.Kuriozitet ovog trovanja je da nastaje samo ukoliko smo uz gljive pili alkohol. Bez alkohola ne može doći do trovanja ovim vrstama, pa se i lekovi za lečenje alkoholizma sparavljaju na bazi jajaste gnojištarke.
Napomena za veliku gnojištarku: samo su pojedine osobe osetljive na ovu vrstu. Imao sam slučaj da smo na jednoj večeri nas šestoro isto jeli i pili, ali se samo jednom prijatelju javio ovaj sindrom u mnogo blažem obliku nego što je to napred napisano. I u tom slučaju sve je prošlo bez ikakvih posledica već u toku večere.

:) Giromitrinski sindrom
Reč je o najtežim slučajevima trovanja. Giromitrinski sindrom izazivaju rani hrčak (Gyromitra esculenta) i veliki hrčak (G. gigas).
Ovde valja napomenuti da o jestivosti ranog hrčka vlada podeljeno mišljenje i da se on, u nekim krajevima, upotrebljava u osušenom stanju te da je veoma cenjen. Ali, sasvim je sigurno da su ove gljive u sirovom stanju veoma opasne!
Gyromitra esculenta - Prolecni hrcak
Gyromitra gigas - Veliki hrcak
Otrovnost ovih vrsta vezana je za jedan aldehid giromitrin koji je lako isparljiv i da ga je moguće sušenjem i kuvanjem odstraniti. Međutim, kako je utvrđeno da on ima kumulativno svojstvo i da ga je nemoguće u potpunosti odstarniti - bolje je izbegavati ove vrste.Kada se u telu nakupi dovoljna količina ovog otrova nastupa teško trovanje (najčešće tri do šest sati posle poslednjeg obroka) koje se najpre ogleda u vidu smetnji u organima za varenje, povraćanju, žestokom prolivu, te oštećenju jetre.

:)Usled razgradnje hemoglobina dolazi do otežanog disanja, javlja se pospanost, povećava uzbuđenje, grčenje, pojava krvi u mokraći i na kraju može nastupiti smrt. Zbog ovakvog mogućeg ishoda savetujem izbegavanje gljiva iz porodice hrčaka (Gyromitra). :)

Нема коментара:

Постави коментар