Niskoeneregetske namirnice
Energetska vrednost gljiva je više od deset puta manja od mesa pa su zato idealna hrana za one koji bi želeli da oslabe. S druge strane, gljive predstavljaju izuzetno značajan izvor vitamina, pre svega B kompleksa, kao i velikog broja mikroelemenata, kao što su gvožđe cink, bakar, mangan... Istovremeno, one sadrže i određene prirodne antibiotike tako da je njihovo blagotvorno dejstvo višestruko.Vrlo često se sreće uverenje, ukorenjeno u narodu i među gljivarima, kako su gljive "šumsko meso". Ali, s obzirom na to da gljive ne rastu samo u šumi, već vrlo često i u polju, ovo uverenje nije najtačnije, kao ni ono da su nutritivne karakteristike gljiva, u određenim elementima, slične sa mesom.
Gljive, po sadržaju belančevina, značajno zaostaju za mesom dok masti, praktično, i ne sadrže (odnosno sadržaj masti je do 100 puta manji nego kod mesa). Zato je energetska vrednost gljiva više od deset puta manja od mesa pa su one i zato idealna hrana za gubitak telesne mase. S druge strane, gljive predstavljaju izuzetno značajan izvor vitamina, pre svega B kompleksa, kao i velikog broja mikroelemenata, kao što su gvožđe, cink, bakar, mangan...
Gljive sadrže veliki procenat vode i on se kreće od 84 do 93 posto, belančevine čine između 2,5 i 5 posto sirove mase, dok je sadržaj mineralnih supstanci (kalijum, fosfor, natrijum i drugo) do 0,8 posto.
Vrsta
|
Voda
|
Pepeo
|
Masti
|
Proteini
|
Vlakna
|
Gyromitra esculenta
|
0.5
|
0.015
|
2.9
|
0.92
| |
Clavulina sp.
|
0.8
|
0.052
|
3.63
|
1.2
| |
Ramaria sp.
|
0.58
|
0.096
|
2.83
|
1.49
| |
Agaricus bisporus
|
90
|
0.69
|
0.18
|
4.41
|
1.23
|
Suilus luteus
|
0.29
|
0.053
|
2.73
|
2.01
| |
Boletus edulis
|
0.31
|
0.104
|
5.05
|
1.43
| |
Lycoperdon sp.
|
0.38
|
0.018
|
3.58
|
1.61
| |
Govedina (but)
|
69
|
1.0
|
11
|
19.5
| |
Svinjetina (but)
|
53
|
0.8
|
31
|
15.2
| |
Jagnjetina
|
58
|
0.8
|
25
|
15.6
| |
Piletina (prsa)
|
75
|
0.9
|
0.16
|
22.7
|
Kako se iz tabele vidi sadržaj masti i belančevina kod gljiva je značajno manji nego kod mesa. Takođe, energetska vrednost gljiva je između 120 i 160 J/100 g sirove mase, dok je ona kod mesa od 500 do 1.800, te je jasno da gljive predstavljaju niskoeneregetske namirnice (idealne za gubljenje težine).
Od vitamina rastvorljivih u mastima u gljivama nalazimo vitamine A i E kao i grupu provitamina D kompleksa (D2, D3 i D4), dok su od vitamina rastvorljivih u vodi najzastupljeniji vitamini B kompleksa. Na primer, šampinjon sadrži 0,13 mg vitamina B na jedan kilogram mase.
Govoreći uopšteno, gljive su najbolji i najbogatiji izvor B vitamina. Takođe, kada razmatramo hranljive vrednosti gljiva nikako ne bi trebalo zaboraviti da one sadrže i određena hemijska jedinjenja posebne biološke aktivnosti, pa i određene prirodne antibiotike, tako da je njihovo blagotvorno dejstvo višestruko.
Нема коментара:
Постави коментар